vrijdag 6 juli 2018

Les 47 - God is de kracht waarop ik vertrouw. – deel 2


4:1) Vandaag zullen we proberen aan je eigen zwakheid voorbij te gaan om naar de Bron van werkelijke kracht te reiken.

Dit herinnert ons aan les 44 waar Jezus ons leert terug te keren naar de denkgeest om er voorbij de illusies van het ego te reiken naar de waarheid van de Heilige Geest.

(4:2-5) Er zijn vandaag vier oefenperioden van vijf minuten nodig en langer en vaker dan dat is sterk aan te raden. Sluit je ogen en begin zoals gewoonlijk met de herhaling van het idee van deze dag. Neem dan een minuut of twee om naar situaties in je leven te zoeken die jij met angst beladen hebt en zet ze een voor een van je af door tegen jezelf te zeggen:

God is de kracht waarop ik vertrouw.

De manier om onze werkelijke kracht te bereiken is door voorbij te gaan aan onze zwakheid door ons bewust te worden van onze egogedachten. Daarom wordt er in de lessen zo’n nadruk gelegd op het gedachtenonderzoek. We kunnen niet voorbijgaan aan de duisternis wanneer we ons niet eerst realiseert dat er duisternis is. We moeten kijken naar onze investering in het hebben van een ego om dan deze investering in zwakheid te brengen naar de kracht van God in ons.

(5) Probeer nu aan alle zorgen die verband houden met je eigen gevoel van ontoereikendheid te ontsnappen. Het is duidelijk dat elke situatie die jou zorgen baart, gepaard gaat met gevoelens van ontoereikendheid, want anders zou je geloven dat je de situatie met succes het hoofd kon bieden. Niet door op jezelf te vertrouwen zul je vertrouwen krijgen. Maar de kracht van God in jou slaagt in alles.

Steeds opnieuw vraagt Jezus om ons af te wenden van de zwakheid en ontoereikendheid van het denksysteem van het ego naar de kracht van God. In de tekst wordt dit zo omschreven:

Neem nu ontslag als je eigen leraar. … want je werd slecht onderwezen. (T. 12. V. 8:3 – T. 28. I. 7:1)

(6) De erkenning van je eigen zwakheid is een noodzakelijke stap in de correctie van je vergissingen, maar het is beslist onvoldoende om jou het vertrouwen te geven dat jij nodig hebt en dat jou toekomt. Je moet je er ook bewust van worden dat vertrouwen in je werkelijke kracht in elk opzicht en in alle omstandigheden volkomen gerechtvaardigd is.

De structuur hier is typerend voor veel delen in de tekst: eerst krijg je de beschrijving van de ego-zijde met daaropvolgend het antwoord van de Heilige Geest. Doorheen Een Cursus in Wonderen zegt Jezus ons in niet mis te verstane woorden hoe belangrijk het is dat we naar ons ego kijken. Hier zegt hij ons dat we naar onze zwakheid, die afkomstig is van onze identificatie met het ego, moeten kijken. Ook leert hij ons dat er een aanwezigheid van liefde, kracht en waarheid in ons is die de basis moet vormen voor ons waarneming. We worden ons bewust dat de manier om ons met de waarheid te identificeren en werkelijk geluk en vrede te vinden is door naar onze schaduwzijde te kijken maar vanuit die waarheid, met Jezus of de Heilige Geest naast ons.
Herinner je dat prachtig stuk in de tekst die hier volledig wordt aangehaald:

Niemand kan ontsnappen aan illusies tenzij hij ernaar kijkt, want door er niet naar te kijken worden ze beschermd. Het is niet nodig voor illusies terug te deinzen, want ze kunnen niet gevaarlijk zijn. We zijn klaar om het denksysteem van het ego nader te bekijken, want samen hebben we de lamp die het zal verdrijven en aangezien je beseft dat jij het niet wilt, moet je wel klaar zijn. Laten we heel rustig zijn wanneer we dit doen, want we zoeken slechts eerlijk naar de waarheid. De ‘dynamiek’ van het ego zal een tijd onze les zijn, want we moeten hier eerst naar kijken om erdoorheen te kunnen zien, aangezien jij het werkelijkheid hebt verleend. We zullen deze dwaling samen in stilte ongedaan maken en vervolgens naar de waarheid kijken die erachter ligt. Wat is genezing anders dan het wegnemen van al wat kennis in de weg staat? En hoe kan men illusies anders verdrijven dan door ze direct onder ogen te zien, zonder ze in bescherming te nemen? Wees dan ook niet bang, want waar je naar zult kijken is de bron van angst en jij begint juist te leren dat angst niet werkelijk is. … Wees dus niet bang om naar angst te kijken, want die kan niet worden gezien. Helderheid maakt per definitie verwarring ongedaan en met licht naar de duisternis kijken lost haar onvermijdelijk op. (T. 11. V. 1:1-2:3, 8-9)

We hebben dus de waarheid in ons en de instructies voor de reis terug naar deze waarheid, met andere woorden kijken naar de zwakheid van het ego.
Naar het ego kijken is niet voldoende wanneer je je er niet aan voorbij gaat naar de kracht van Christus. Deze gedachte is vergelijkbaar met een passage in de tekst waar staat dat genezen gaat over de denkgeest en niet over het lichaam:

Maar de halve les zal niet de hele onderwijzen. Het wonder is nutteloos als je alleen maar leert dat het lichaam kan worden genezen, want dat is niet de les ter onderwijzing waarvan het gezonden werd. De les is: de denkgeest was ziek die dacht dat het lichaam ziek kon zijn; het naar buiten projecteren van zijn schuld veroorzaakte niets en had geen gevolgen. (T. 28. II. 11:5-7)

Dus ‘het ego loslaten’ betekent niets wanneer men zich niet tegelijkertijd identificeert met de zachtaardige, verdedigingsloze en liefdevolle kracht van Christus die inherent is aan de herinnering van de Eenheid van de Zoon van God.

(7) Probeer in de laatste fase van de oefenperiode diep in je denkgeest een plek van ware veiligheid te bereiken. Je zult weten dat je die hebt bereikt als je een gevoel van diepe vrede ervaart, hoe kort ook. Laat alle onbenulligheden los die aan de oppervlakte van je denkgeest borrelen en kolken en reik in de diepte daaronder naar het Koninkrijk der Hemelen. Er is een plaats in jou waar volmaakte vrede heerst. Er is een plaats in jou waar niets onmogelijk is. Er is een plaats in jou waar de kracht van God verblijft.

We laten alle triviale dingen die in onze denkgeest roeren en opspringen los – onze gedachten van speciaalheid – door ze naar Jezus of de Heilige Geest te brengen en ze niet langer ter verdediging vasthouden. Met andere woorden we willen niet langer dat zij het doel van het behoud en de bescherming van ons afgescheiden zelf dienen.

(8) Herhaal het idee deze dag vaak. Gebruik het als jouw antwoord op elke verstoring. Onthoud dat vrede jouw recht is, omdat je de kracht van God jouw vertrouwen schenkt.

En zo komen we terug op dit centrale thema van de eerdere lessen: de noodzaak om voortdurend te oefenen door onze verwarring naar Jezus te brengen. Te vertrouwen op zijn kracht in plaats van op de povere zwakke vervanging van het ego.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten