dinsdag 24 november 2015

Thema uit Een Cursus in Wonderen - 52 - Dankbaarheid



Gezien het over enkele dagen Thanksgivingsday is, is het thema voor vandaag ‘dankbaarheid’. Dankbaarheid is een belangrijk thema in de Cursus. De meesten onder u zijn bekend met les 195 ‘Liefde is de weg die ik in dankbaarheid ga.’ En dankbaarheid gaat hand in hand met nederigheid wat een ander thema van de Cursus is die vaak gesteld wordt tegenover arrogantie.
Wanneer we ons echt dankbaar voelen dan is hier ook een gevoel van nederigheid bij, wat betekent dat er iemand is die ons heeft geholpen of iemand die ons iets geleerd heeft of iemand heeft ons iets gegeven waar we ons dankbaar voor voelen. En ik denk dat we ons in Een Cursus in Wonderen vooral dankbaar moeten voelen voor de Cursus zelf omdat we verstrikt geraakt zijn in het hol van het ego van pijn, lijden en dood zoals gevoelens van wanhoop en hopeloosheid en er plots een stralend licht ons leven binnen schijnt.
En voor velen onder ons is de Cursus dat stralende licht samen met zijn leraar Jezus. We voelen ons dankbaar omdat we nooit op een of andere manier uit dit moeras van schuld, angst en pijn kunnen geraken zonder die hulp die ogenschijnlijk van buiten ons afkomstig is. Uiteindelijk herkennen we wel dat de persoon die we dankbaar moeten zijn onszelf is. ‘Ik kan alleen maar mijn eigen dankbaarheid oogsten.’ (les 197) zegt het werkboek. En die dankbaarheid gaat naar ons juist gerichte denken of ons keuzemakend zelf die ervoor kiest juist gericht te denken en de vergevingslessen te leren, om de weg van het wonder te volgen die ons terugleidt naar huis. En natuurlijk is Een Cursus in Wonderen dat symbool of deze weg. Het is het leermiddel dat ons helpt onderscheid te maken tussen ons onjuist en ons juist gerichte denken en ons in feite helpt bewust te worden dat we een denkgeest hebben en zo een andere keuze kunnen maken.
Maar deze dankbaarheid breidt zich ook verder dan de Cursus uit want een van de sleutelbegrippen van Een Cursus in Wonderen is dat we dankbaar moeten zijn voor elk levend iets. Want het is de wereld, de voorwerpen, de situaties, de gebeurtenissen en vooral onze relaties in de wereld, waarop wij onze onbewuste schuld projecteren. En wanneer we ons niet bewust zijn van onze schuld dan kennen we ook geen mogelijkheden om dit te vergeven en ons denken erover te veranderen. Maar wanneer er mensen in ons leven komen die schijnbaar het ergste in ons naar boven halen – en ik zeg schijnbaar omdat het in werkelijkheid reeds in ons is, maar zij halen het naar boven omdat wij deze schuld op hen projecteren - en wanneer wij dit zien voorbijflitsen op het scherm van ons leven kunnen we nu zeggen: ‘Oké, dit maakt mij boos.’ En onze innerlijke leraar, Jezus, waar we natuurlijk ook heel erg dankbaar voor zijn, toont ons dan dat datgene dat ons boos maakt enkel een uiterlijk beeld is van een innerlijke toestand van onze keuzemakende denkgeest. Dit neemt onze projectie terug, brengt onze aandacht terug naar de denkgeest zodat we opnieuw kunnen kiezen. Alles wat in deze wereld dient als een middel of een leerschool om onze aandacht terug te brengen naar de denkgeest zodat we opnieuw kunnen kiezen is iets waar we heel dankbaar moeten voor zijn.
En nu, tijdens deze periode van dankbaarheid, Thanksgiving, in aanvulling op die tijd die we doorbrengen met onze familie en vrienden en we aan een rijk gevulde tafel zitten, zou dit een tijd moeten zijn die ons herinnert aan dat nederige gevoel van dankbaarheid die de weg is die we bewandelen terug naar huis. We kunnen niet leren hoe we echt kunnen liefhebben zonder eerst dit gevoel van dankbaarheid te hebben voor de lessen die ons leren hoe we kunnen liefhebben en ons eraan herinneren dat we niet alleen houden van, maar dat we zelf liefde zijn – liefde schiep ons als zichzelf.
Deze houding van dankbaarheid, deze houding van nederigheid moet dus alles besturen wanneer we wakker zijn, dag in en dag uit, week in en week uit, jaar in en jaar uit en dat we alles leren zien als een leerschool die ons helpt om ons denken te veranderen, ons doel verlegt van het punt dat de wereld ons moet dienen naar een plek die ons helpt ons denken te veranderen zodat we waar we ons tot nu toe compleet wanhopig voelden en alle speciale relaties in onze levens hebben gezien als een middel om die wanhoop en dat gevoel van leegte ongedaan te maken. Deze hele reeks gevoelens en gedachten worden nu getransformeerd naar dit gevoel van dankbaarheid voor wat de wereld ons kan leren, namelijk dat het niet de wereld is die de bron is van onze pijn en ons geluk, maar ons juiste en onjuist gerichte denken.
En nogmaals hebben we dit gevoel van dankbaarheid voor Een Cursus in Wonderen en voor Jezus als onze leraar om ons te leren hoe we de weg terug naar huis kunnen vinden daar waar we voorheen hebben gedacht dat deze weg voor altijd afgesloten bleef.

Waar anders kunnen we dankbaar voor zijn behalve dan voor de mogelijkheid ons te herinneren wie we zijn en Wie onze Bron is? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten