zondag 26 april 2015

Dagelijkse verwijzing uit De Verdwijning van het Universum naar Een Cursus in Wonderen


Wanneer het op de illusie van de tijd aankomt zal je moeten begrijpen dat zonde met het verleden gelijkstaat, schuld met het heden en angst met de toekomst. Natuurlijk zou het de directe toekomst of de verre toekomst kunnen zijn . Dit doet er echt niet toe. Neem bijvoorbeeld aan dat je beroofd wordt onder bedreiging met een pistool en je denkt dat je misschien gedood zou kunnen worden. Of misschien ben je bang voor je pensioen over twintig jaar. Die dingen zijn in vorm zeer verschillend, maar in werkelijkheid hetzelfde, de inhoud ervan is hetzelfde. De werkelijke reden waarom je bang bent is omdat je denkt dat je hebt gezondigd. Als je niet in het egosysteem geloofde kon je zelfs niet bang zijn. Je zou kunnen denken dat niet bang zijn slecht zou zijn voor jouw effectiviteit en overleven. Echter, wanneer ben je effectiever? Als je bang bent of niet?

Je zou ook moeten erkennen dat angst, zonde, woede, schuld, jaloezie, boosheid, pijn, zorgen, haat, wraak, walging, afgunst en alle andere negatieve emoties variaties zijn op hetzelfde illusoire thema. Dat is de reden waarom de Cursus zeer helder onderricht:

Angst is een symptoom van je eigen intense gevoel van verlies. Als je het verlies leert verhelpen wanneer je het in anderen ziet wordt de grondoorzaak van de angst weggenomen. Daardoor leer jij jezelf dat angst in jou niet bestaat. Het middel om die weg te nemen ligt in jezelf en dat heb je laten zien door het te geven. Angst en liefde zijn de enige emoties waartoe jij in staat bent. De ene is vals want die werd gemaakt uit ontkenning en de ontkenning is voor haar eigen bestaan aangewezen op het geloof in datgene wat wordt ontkend. Door angst correct te interpreteren als de nadrukkelijke bevestiging van het onderliggend geloof dat erdoor wordt gemaskeerd ondergraaf je het vermeende nut van angst door hem nutteloos te maken. Verdedigingen die helemaal niet werken worden automatisch afgedankt. Als je datgene wat angst verbergt duidelijk en ondubbelzinnig de overhand laat krijgen verliest angst zijn betekenis. Je hebt hem de macht om liefde te verbergen ontzegd en dat was zijn enige bedoeling. De sluier die je over het gelaat van de liefde hebt neergelaten is verdwenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten