woensdag 17 juni 2015

Dagelijkse verwijzing uit de Verdwijning naar de Cursus


Dit is geen cursus in filosofische bespiegelingen en evenmin bekommert hij zich om een precieze terminologie. Het enige waar hij zich mee bezighoudt is de Verzoening of de correctie van de waarneming. Het middel voor Verzoening is vergeving. De structuur van het ‘individuele bewuste’ is in de kern irrelevant omdat het een begrip is dat staat voor ‘de oorspronkelijke dwaling’ of de ‘erfzonde’. De dwaling op zichzelf bestuderen leidt niet tot correctie als je er tenminste in wilt slagen aan de dwaling voorbij te zien. En juist dit proces van voorbijzien wordt door de cursus beoogd.

Alle termen zijn in aanleg controversieel en zij die de controverse zoeken, zullen die vinden.  Maar zij die verheldering en verklaring zoeken zullen die vinden. Ze dienen echter bereid te zijn aan controversen voorbij te zien in het besef dat die een verweer zijn tegen de waarheid in de vorm van een vertragingsmanoeuvre. Theologische overwegingen als zodanig zijn per definitie controversieel aangezien ze op geloof berusten en daarom aanvaard of verworpen kunnen worden. Een universele theologie is onmogelijk maar een universele ervaring is niet alleen mogelijk, maar zelfs noodzakelijk. Het is deze ervaring waar de cursus op aanstuurt. Alleen hier is consistentie mogelijk, want alleen hier komt een eind aan onzekerheid.

Deze cursus blijft binnen het kader van het ego waar hij nodig is. Hij houdt zich niet bezig met wat voorbij alle dwaling ligt omdat hij alleen ontworpen is om de richting naar de dwaling aan te geven. Daartoe gebruikt hij woorden die symbolisch zijn en niet kunnen uitdrukken wat achter symbolen schuilgaat. Alleen het ego stelt vragen, want alleen het ego twijfelt. De cursus geeft eenvoudig een ander antwoord zodra een vraag is gesteld. Dit antwoord probeert echter niet zijn toevlucht te nemen tot vindingrijkheid of scherpzinnigheid. Dit zijn eigenschappen van het ego. De cursus is eenvoudig. Hij heeft één functie en één doel. Alleen blijft hij daarin heel consistent, want alleen dat kan consistent zijn.

Het ego zal veel antwoorden eisen die deze cursus niet geeft. Hij herkent niet als vraag wat slechts de vorm heeft van een vraag waarop geen antwoord mogelijk is. Het ego vraagt misschien: ‘Hoe heeft het onmogelijke plaatsgevonden?’, ‘Waaraan heeft zich het onmogelijke onttrokken?’ en kan dit in vele vormen vragen. Maar er is geen antwoord, alleen een ervaring. Zoek die alleen en laat theologie je niet ophouden.

Je zult merken dat de cursus op structurele kwesties maar kort en alleen aan het begin de nadruk legt. Daarna neemt dit snel af om plaats te maken voor de kern van de leerstof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten