zaterdag 4 februari 2017

De geschiedenis van de afscheiding - dag 11

Herinner je nog dat we twee miljoen jaar geleden het verstand kregen. 

Het verstand is een gereedschap dat door het bewustzijn gebruikt wordt om overeenkomsten en verschillen te kunnen onderscheiden. Het was het bewustzijnsaspect van die omwenteling. Het verstand is net zo’n gereedschap als een hamer of een beitel en we moeten er ons bewust van worden dat we niets ons verstand, dat we niet ons brein zijn.

Het verstand kan in een seconde een serie van 24 plaatjes verwerken. Dit noemt men de flikkerfrequentie. Dit is echter een heel beperkte snelheid als je weet hoe snel het bewustzijn werkt dat minstens 5 miljard beslissingen per seconde maakt!!! Bewustzijn is de maximale snelheid waarmee iets kan beseft worden. 

Het verstand kan de actie van verschillen en overeenkomsten slechts 24 x per seconde doen. Het werkt zo:


Het bewustzijn heeft echter geen last van deze beperking en is ongelofelijk snel. Misschien heeft u al eens gehoord van iemand die betrokken geweest is bij een ernstig ongeval en die vertelt hoe het hele gebeuren zich als het ware als een film afspeelde. ‘Alsof de tijd stil stond’, wordt dan wel gezegd. Het bewustzijn wordt, om onderscheid te maken tussen overeenkomsten en verschillen, niet beperkt door de tijd.

De flikker frequentie is voor het verstand de topsnelheid en zoals gezegd is het verstand een gereedschap die een bepaalde taak moet doen. Verschillen en overeenkomsten vaststellen is zijn functie en dient als overlevingsmechanisme.

Als die functie uitvalt, wanneer er dus geen onderscheid meer kan gemaakt worden en het verstand dus in de gaten krijgt dat het zijn werk niet meer naar behoren kan doen, dan wordt een veiligheidsmechanisme ingeschakeld. Dit mechanisme kent een aantal stappen.

De eerste stap voor de veiligheid is ‘stress’. Als het verstand, de mind, niet zeker is van wat er gaat gebeuren stuurt het een signaal naar het lichaam. De loop-er-van-weg-reactie. Opstaan en weggaan.

Dit ingebouwde systeem van opstaan en weggaan, om dit gevoel van stress kwijt te raken, wordt in de huidige cultuur niet echt geapprecieerd. Er zouden veel ontslagen vallen vrees ik. Kenmerkend voor deze tijd is dat hoe meer stress je aankan, hoe hoger je op de maatschappelijke ladder komt. Toch is volgens onderzoek stress de oorzaak voor 80% van alle ziektes.

De tweede stap in dit veiligheidsmechanisme is ‘vluchten of vechten’. Als dit gebeurt stopt alle logica en kan er geen onderscheid meer gemaakt worden tussen overeenkomsten en verschillen. Vechten zien we terug in pesterijen, oorlog, terrorisme. Vluchten kennen we vooral in het verkeer wanneer o.a. ‘vluchtmisdrijf’ wordt gepleegd. Uit dit verdedigingsmechanisme komen ook alle verslavingen voort of zelfmoord. Het is de ontkenning van de ervaring.

Bij de derde stap, wanneer stress, vechten en vluchten niet meer kan, schakelt het verstand over op onbewust zijn, op bewusteloosheid. Je ziet het wel bij dieren en ook hoor je mensen die een terroristische aanslag overleefden vertellen dat ze gewoon op de grond zijn gaan liggen zijn en gedaan hebben alsof ze dood waren. Het is een overlevingstechniek.


Dit veiligheidsmechanisme draait in onze tijd op volle toeren als gevolg van de versnelling van de cyclussen. 400 jaar geleden had men genoeg tijd om na te denken over de dingen. Het verstand is dus niet ingesteld op de snelheid van alle veranderingen.

Morgen weer meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten