dinsdag 21 november 2017

Dag 23 van de reis door het werkboek van een Cursus in Wonderen


Vraag: Even terug naar die aantallen, wil dat dus zeggen dat de Cursus bekendheid geven via de media niet behulpzaam is?

Antwoord: Wie zal het zeggen? Wat ik duidelijk wil maken is dat wanneer jij een student bent van Een Cursus in Wonderen en gelukkig wordt omdat het in de media is gekomen, dan klopt er iets niet. Het zou voor niemand een zorg moeten zijn of hij wel of niet in de media komt. Waar mensen aan lijden is dat men op een of andere manier denkt dat het hun cursus is. Dat is het niet. Dit is de cursus van Jezus en ik verzeker jou dat hij er geen bal om geeft of hij wel of niet in de media komt omdat hij niet af weet van de media. Er is geen zorgvuldig opgesteld plan die ervoor zal zorgen dat men de cursus ook in het Witte Huis zou kennen en ik elke grote hoofdstad, in alle kerken, synagogen, enz. 
Hij beschikt in elk van deze plekken niet over agenten die zijn werk zullen doen. Zo werkt het niet. 

Het zou waanzin zijn mocht hij een dergelijk plan hebben omdat dit de wereld werkelijk zou maken. Er is slechts één plan en dat is het aanvaarden van de Verzoening. Wanneer Een Cursus in Wonderen in de media, het Vaticaan of de Eerste Kamer zou komen, dan is dat zo. Maar welk belang heeft dit voor jou, mij of gelijk wie? Onze enige zorg is het aanvaarden van de Verzoening. Wat kan er anders van belang zijn wanneer er geen wereld is maar enkel de keuzemakende denkgeest. Van zodra je denkt dat dit wel belangrijk is dan zit je gevangen in het geloof dat de wereld werkelijk is. En het is zo makkelijk om in deze val te trappen, maar het kan even makkelijk vermeden worden wanneer je op de spiegel in je badkamer met onuitwisbare stift schrijft: ‘Er is geen wereld!’

Wanneer er geen wereld is, wie of wat ga je dan verlossen? Tot wie zal de media zich moeten wenden wanneer er geen wereld is? Dat betekent daarom niet dat je ontkent wat je doet of wat jouw fysieke leven of leerschool is. Het betekent enkel dat wanneer je merkt dat je bezorgd bent om of depressief bent omdat er iets niets openbaar wordt gemaakt omtrent de Cursus of je raakt opgewonden en uitbundig omdat dit wel het geval is, dan betrap jij jezelf erop dat je je in de val gelokt bent te geloven dat er iets buiten jou is dat verlost moet worden. Er is niemand daar buiten die behoefte heeft aan Een Cursus in Wonderen, want er is niemand daar buiten. Hierbinnen echter is er wel iemand die behoefte heeft aan Een Cursus in Wonderen en dat is onze keuzemakende denkgeest.

Vraag : Moeten we dan niet blij zijn dat de Cursus zo verspreid raakt en tevens ontdaan zijn omdat hij door sommige mensen gewijzigd wordt of in opspraak komt?

Antwoord: Dat is dezelfde vergissing. Wanneer jij je zorgen maakt omdat de Cursus veranderd wordt dan geef je hiermee aan dat er iets buiten jou macht heeft. Zelfs in de veronderstelling dat je gelijk hebt, dat er iemand buiten jou is die de Cursus schade toebrengt, herinner je dan dat iedereen een verschillend begrip heeft van wie waar schade aan brengt. Je mag dus wel gelijk hebben, maar wanneer je hierdoor van streek bent dan beweer je hiermee dat die persoon een zonde heeft begaan en dat jij nu, op je prachtige witte paard met een stralende Cursus in Wonderen in de lucht de stad binnenrijdt en je de ketters zult verbranden omdat jij de waarheid kent. We trappen voortdurend in deze val. Jouw enige zorg moet bij jezelf liggen of jij als jouw leraar voor het ego kiest of voor de Heilige Geest.


De andere kant van deze medaille is waarom zijn we verbaasd wanneer mensen de Cursus willen schaden. Van in het begin hebben mensen God schade willen toebrengen. Het is niettemin mogelijk vergissingen te beschrijven zonder studenten te beoordelen en zonder je er druk om te maken. Dat is het cruciale ding. Herinner je dat Jezus in deze Cursus zegt dat christenen reeds tweeduizend jaar laveren met wat hij onderwijst. Dit zijn wel niet zijn exacte woorden, maar hij is er heel duidelijk in dat christenen vele, vele fouten hebben gemaakt. Je krijgt echter nooit het gevoel dat hij veroordeelt. Hij deelt het eenvoudig mee. ‘Dit is de manier waarop het is gegaan. De hele wereld is een compromis.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten