dinsdag 23 april 2019

Les 93 - Er woont licht en vreugde en vrede in mij. – deel 3


(7) Verlossing vraagt slechts het aanvaarden van één gedachte: jij bent zoals God jou heeft geschapen, niet wat jij van jezelf hebt gemaakt. Welk kwaad jij ook denkt te hebben gedaan, je bent zoals God jou heeft geschapen. Wat voor vergissingen je ook hebt begaan, de waarheid over jou is onveranderd. De schepping is eeuwig en onveranderlijk. God staat voor jouw zondeloosheid garant. Jij bent en zult eeuwig precies zo zijn zoals je werd geschapen. Licht en vreugde en vrede wonen in jou omdat God die daar heeft geplaatst.

Dit loopt vooruit op de volgende les en is samen met zijn varianten de meest gebruikte uitspraak uit het werkboek: ‘Je bent zoals God jou heeft geschapen.’ Herinner dat het Verzoeningsprincipe steeds intact blijft. Het maakt niet uit wat we denken gedaan te hebben, de afscheiding heeft geen enkel gevolg en de Schepping van God blijft onaangetast door onze dwaze en bewogen dromen, kwaad heeft geen kracht over goed en we blijven zoals God ons geschapen heeft: het thuis van licht en vreugde en vrede.
(8:1-3) In onze langere oefenperioden vandaag – waarbij je het meest baat zult hebben als je ze vijf minuten doet aan het begin van elk uur dat je wakker bent – dien je te beginnen met het uitspreken van de waarheid over jouw schepping:
Er woont licht en vreugde en vrede in mij.
God staat voor mijn zondeloosheid garant.
Het harde werk is begonnen. Jezus vraagt ons om ons de les elk uur voor vijf minuten te herinneren en het volgende te doen:
(8:4) Zet dan je dwaze zelfbeelden opzij en besteed de rest van de oefenperiode eraan te proberen te ervaren wat God jou gegeven heeft in plaats van wat jij voor jezelf hebt verordonneerd.
Hoe kan je ‘je dwaze zelfbeelden opzijzetten’ wanneer je niet weet dat je ze hebt? Het is door je bewust te maken van je ego zoals Jezus ons leert. Wanneer je deze dwaze zelfbeelden opzij zet – het thuis van slechtheid, duisternis en zonde – moet je in eerste instantie erkennen dat zij afkomstig zijn van je geloof want anders zou er geen motivatie zijn om ze opzij te zetten om zo te weten dat licht en vreugde en vrede in je wonen. De manier om de waarheid over je zelf te kennen is door eerlijk te zijn over de illusies van het zelf die je gelooft. Vanuit dit standpunt kan je de duisternis ervan naar het licht van de waarheid brengen zoals deze les jou vreugdevol aan herinnert.
(9:1-2) Jij bent of wat God geschapen heeft of wat jij hebt gemaakt. Eén Zelf is waar, het andere is niet waar.
Nogmaals ons wordt niet gevraagd om dat kleine zelf dat we gemaakt hebben om te ruilen voor het glorieuze Zelf dat God geschapen heeft. Dit zou te bedreigend zijn. We worden enkel gevraagd om te begrijpen dat in het licht van de waarheid van ons Zelf het zelf dat wij gemaakt hebben geen enkele waarde of betekenis heeft. Jezus wil dat we het proces starten om de waarde van alles wat we geloven te zijn in vraag te stellen. De vriendelijke weerspiegeling dus van het ‘de een of de ander’ principe, God of het ego, kiezen tussen de aanvallen van afscheiding van het ego of de genezende vergeving van de Heilige Geest.
(9:3-8) Probeer de eenheid van je ene Zelf te ervaren. Probeer Zijn Heiligheid te waarderen en de liefde waaruit Het geschapen werd. Probeer aan het Zelf dat God als jou geschapen heeft geen afbreuk te doen door Zijn verhevenheid te verbergen achter de nietige afgoden van zondigheid en kwaad die jij gemaakt hebt om in Zijn plaats te stellen. Laat Het tot het Zijne komen. Hier ben jij, Dit ben Jij. En er woont licht en vreugde en vrede in jou, omdat dit zo is.
Jezus wijst hier op wat we proberen te verbergen en vraagt ons te kijken hoe wij het ego en zijn valse beelden gebruikt hebben om de waarheid te verstoppen. De ‘nietige afgoden van kwaad en zondigheid’ staan symbool voor het zelfconcept en de speciale relaties die we gemaakt hebben. We geven ze op door te erkennen dat wij niet langer dit doel van schuld willen. Alleen vergeving brengt ons het geluk dat we zoeken en opent de poorten van de Hemel en staat de herinnering aan ons Zelf toe om terug te keren in ons bewustzijn. Met het verdwijnen van de nietige afgoden van het ego stroomt de Liefde van Christus ongehinderd en onverminderd door onze denkgeesten en zijn we thuis.
(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten