vrijdag 8 mei 2015

Dagelijkse verwijzing uit De Verdwijning van het Universum naar Een Cursus in Wonderen


Je hele egodenkgeest is de programmeur die signalen naar je hersenen stuurt. Je brein maakt gewoon deel uit van het apparaat. Het stuurt het signaal door dat het lichaam, ofwel de computer, vertelt wat het moet doen, zien of voelen.

Je ervaring is dat je hier bent op het computerscherm, afgescheiden van God, afgescheiden van je broeders en je zusters en dat je de afscheidingsgedachte en het conflict, dat gepaard gaat met de dualiteit van je gespleten denkgeest, steeds maar ten uitvoer legt. Je broeders en je zusters doen precies wat jij wil dat ze doen. Dit is de uitleg die de Cursus doet over het feit dat jij je niet bewust bent dat je ze voor jou iets doet uitspelen:
Dromen laten jou zien dat je de macht hebt een wereld te maken zoals jij die graag wilt en dat je die ziet omdat je die verlangt. En terwijl je die ziet twijfel je er niet aan dat ze werkelijk is. Niettemin is hier een wereld, duidelijk binnenin je denkgeest, die toch buiten je lijkt te zijn. Je reageert er niet op alsof jij die gemaakt hebt en evenmin zie je in dat de emoties die de droom oproept wel van jou afkomstig moeten zijn. Het zijn de figuren in de droom en wat zij doen die de droom lijken te maken. Je beseft niet dat jij degene bent die ervoor zorgt dat zij iets voor jou uitleven want deed je dat wel dan zou de schuld niet bij hen liggen en zou de illusie van bevrediging verdwenen zijn. In de droom zijn deze elementen niet versluierd. Je lijkt te ontwaken en de droom is voorbij. Maar wat je niet inziet is dat wat de droom veroorzaakt heeft daarmee niet is verdwenen. Jouw wens, een andere wereld te maken die niet werkelijk is blijft, bij je. En waartoe jij lijkt te ontwaken is niets dan een andere vorm van diezelfde wereld die je ziet in de droom. Al jouw tijd wordt doorgebracht met dromen. Je slaapdromen en je waakdromen hebben verschillende vormen, meer niet. Hun inhoud is dezelfde. Ze vormen jouw protest tegen de werkelijkheid en jouw waanzinnige idee-fixe dat je die kunt veranderen. In je waakdromen neemt de speciale relatie een speciale plaats in. Ze is het middel waarmee jij probeert je slaapdromen uit te laten komen. Hieruit ontwaak je niet. De speciale relatie is jouw vastbeslotenheid om je greep op de onwerkelijkheid te behouden en jezelf het ontwaken te beletten. En zolang jij meer waarde ziet in slapen dan in waken zal je dat niet loslaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten