dinsdag 15 januari 2019

Les 79 – Laat me inzien wat het probleem is zodat het kan worden opgelost. – deel 2


(3:1-2) Dat is de situatie waarin jij je nu bevindt. Het antwoord heb je, maar je bent nog onzeker over wat het probleem is.

Alle studenten van Een Cursus in Wonderen zullen, wanneer ze heel eerlijk zijn, zich realiseren dat een deel van hen niet volledig geloofd wat Jezus ons hier leert. We kunnen het intellectueel wel aanvaarden, maar er blijft toch een deel van ons vasthouden aan enige hoop dat we toch gelijk hebben. Onze weerstand is een andere manier om het geloof uit te drukken dat onze problemen iets anders zijn dan de beslissing van denkgeest om een individu te zijn en daarom kunnen we de relevantie niet zien van het antwoord dat ons gegeven werd.

(3:3-5) Er lijkt zich een lange rij verschillende problemen aan je voor te doen en als er één is opgelost, dient het volgende zich al weer aan en het volgende. Er lijkt geen eind aan te komen. Er is geen moment waarop jij je volkomen vrij van problemen en in vrede voelt.

Er is waarschijnlijk niet één persoon in deze wereld die zich niet met deze uitspraken kan identificeren. We hebben allemaal problemen. Bijvoorbeeld op het fysieke niveau hebben we honger en eten we, maar dat wil niet zeggen dat we binnen twee uur niet weer honger zullen hebben. We ademen diep in, maar een paar seconden later hebben we alweer behoefte aan een ademhaling. We kunnen ziek zijn en daarvan genezen, maar op een of andere manier weten we dat we weer ziek zullen worden en hier eventueel aan zullen sterven. En dit gaat zo maar verder.

We hebben ook psychische problemen: vandaag hou je van mij, maar zal je dat morgen ook nog doen? Ik kreeg een 10 voor mijn examen, maar zal ik het de volgende keer ook zo goed doen? Ik kreeg promotie en loonsverhoging, maar ben ik wel zeker van een vaste baan. Alles kan tot nu toe allemaal fijn uitgewerkt zijn, maar wie kan mij vertellen dat dit in de toekomst ook zo zal zijn?

Door boven het slagveld van het ego uit te stijgen en zijn doel voor het lichaam en de wereld te overstijgen, begrijpen we dat het ego het lichaam gemaakt heeft om ons een eindeloze reeks aan problemen voor te leggen – fysieke als psychische – die elk om een oplossing vragen. Wat een enorme en succesvolle afleiding van de denkgeest: van de bron van het probleem en de oplossing voor vrede!

(4:1) De verleiding problemen als legio te beschouwen is de verleiding het probleem van de afscheiding onopgelost te laten.

Dit is opnieuw een belangrijke regel. We houden ‘het probleem van de afscheiding onopgelost’ omdat dat ons afgescheiden zelf intact houdt en dit beantwoordt aan het doel van het ego om onze individualiteit en speciaalheid te handhaven. Gezien er maar één probleem is – het geloof dat we afgescheiden zijn – verdedigen we ons tegen de oplossing ervan door een oneindig aantal problemen te maken. Zoals de vorige les ons leerde, alle problemen zijn een uitdrukking van een basis-grief en is een vorm van de uitspraak die we in les 71 gezien hebben: ‘Wanneer dit anders was dan zou ik gered zijn.’

(4:2-3) De wereld lijkt jou een reusachtig aantal problemen voor te leggen, die elk een ander antwoord vereisen. Deze zienswijze brengt je in een positie waarin jouw manier van problemen oplossen noodgedwongen ontoereikend is en mislukking onontkoombaar.

We kunnen ons allemaal vinden in dit gevoel van onvermijdelijk falen. De wereld is gemaakt zodat we zouden kunnen falen door de oorzaak van het falen buiten onze denkgeest te zoeken. Voortdurend geneigd zijn problemen op te lossen die bestemd zijn om nooit opgelost te worden werkt bijzonder frustrerend, dit vinden we ook terug in de passage over de tactiek van het ego van zoek en vind niet:

De zoektocht die het ego onderneemt is dan ook beslist tot mislukken gedoemd. En aangezien het bovendien onderwijst dat het jouw vereenzelviging is, brengt zijn leiding jou tot een reis die wel moet eindigen in wat jij als zelfvernietiging ziet. … Doe geen poging jezelf te onderwijzen wat je niet begrijpt, en probeer geen doelen voor het leerplan op te stellen waar die van jou onmiskenbaar hebben gefaald. Jouw leerdoel bestond erin niet te leren, en dat kan niet tot een goed leerresultaat leiden. Wat je niet geleerd hebt kun je niet overdragen, en deze aantasting van het vermogen om te veralgemenen is een cruciale leerstoornis. … Ik heb gezegd dat de regel van het ego luidt: ‘Zoek en vind niet.’ Vertaald naar de terminologie van het leerplan betekent dit: ‘Probeer te leren maar slaag niet.’ … Als jij probeert te leren hoe je niet moet leren, en je onderwijs ernaar streeft zichzelf te ondermijnen, wat kun je dan anders verwachten dan verwarring? (T. 12. IV. 2:1-2; T. 12. V. 6:2-4; 7:1-3,5)

(5) Niemand kan alle problemen oplossen die de wereld schijnt te bevatten. Ze lijken op zo veel niveaus te liggen en in zulke wisselende vormen en met zo’n uiteenlopende inhoud voor te komen, dat ze jou voor een onmogelijke opgave plaatsen. Ontreddering en depressiviteit zijn onvermijdelijk wanneer je ze beziet. Sommige duiken onverwacht op, net wanneer je denkt dat je de vorige hebt opgelost. Andere blijven onopgelost onder een wolk van ontkenning en steken van tijd tot tijd de kop op om je te achtervolgen, alleen om daarna, nog altijd onopgelost, weer te worden weggestopt.

Dit omschrijft wat de wereld is. Het zou ons als studenten van Een Cursus in Wonderen, ontzag moeten inboezemen dat we deze regels lezen en weten dat ze waar zijn, maar toch hardnekkig het idee volhouden dat wij gelijk hebben. Zo simpel kan het niet zijn, zeggen we. Wanneer we in de war zijn dan kan dat zeker niet zijn omdat we onze individualiteit boven God hebben gekozen, noch dat we Jezus weggeduwd hebben. We zijn van streek omdat iemand anders iets zei, door iets wat net gebeurd is, onze arme opvoeding, onze falende lichamen, enz., enz., enz. . Het is behulpzaam om te observeren hoe snel we ten prooi vallen aan de verleiding van het ego. Echter, als we even teruggaan, om dit punt nog maar eens aan te halen en we kijken objectief naar de aard van de wereld en het lichaam, dan is het onmiskenbaar duidelijk dat depressie, neerslachtigheid het enige antwoord is dat zinvol is. Ook al lijkt het erop dat alles in ons leven lijkt te werken, uiteindelijke gaan we allemaal dood. Een leven, dus, gespendeerd aan het oplossen van problemen, worstelend tegen de onvermijdelijke geschillen die het ego voor ons heeft opgestapeld, is uiteindelijk niets waard. Wat kan je meer depressief maken dan dat!

(6) Al deze complexiteit is slechts een wanhopige poging om het probleem niet te zien en dus niet toe te laten dat het wordt opgelost. Als je zou kunnen inzien dat jouw enige probleem afscheiding is, ongeacht de vorm die het aanneemt, zou je het antwoord daarop kunnen aanvaarden omdat je het belang ervan zag. Wanneer jij de constante zag die onder al de problemen ligt waarmee je geconfronteerd lijkt, zou je begrijpen dat je over het middel beschikt om ze allemaal op te lossen. En je zou het middel aanwenden, omdat je inziet wat het probleem is.

Dit idee moet zo specifiek mogelijk geïntegreerd worden in je dagelijkse bezigheden. Het probleem is niet de afscheiding in een of andere abstracte zin; het is hier nu aanwezig in jouw verlangen jezelf afgescheiden te zien van de Heilige Geest. Maak je oefenen zo persoonlijk mogelijk door het principe dat de afscheiding het probleem is, toe te passen. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt en je voelt je niet goed is dat omdat je liefde weggeduwd hebt – dat is wat afscheiding is. Je kan duidelijk zijn over je verantwoordelijkheid en jezelf toch niets verwijten. Deze niet-oordelende houding laat jou toe het antwoord te ontvangen en de betekenis van het eerste principe van wonderen: wonderen kennen geen rangorde in moeilijkheid, te begrijpen. (T. I. 1:1) Want elke probleem is hetzelfde – afscheiding – elke oplossing is dezelfde – Verzoening. Eén probleem, één oplossing. Je kan echter het antwoord niet ontvangen wanneer je vervuld bent van schuld, oordeel en verwijt. Je kan het antwoord enkel accepteren wanneer je voor jezelf weet dat je opnieuw de liefde van je weggeduwd hebt, niet omdat je zondig bent, maar omdat je bang bent. Door de vergeving van Jezus te kiezen laat je je door zijn liefde schoonspoelen, waarbij hij je verzekerd dat je niets verkeerd hebt gedaan behalve dan het lijden van jezelf.

Nogmaals, wanneer je deze les leest en de oefeningen doet, wees dan in je praktiseren ervan zo specifiek mogelijk. Dit zal je helpen inzien dat alles in je dagelijkse leven rechtstreeks van belang is voor je verlossing en je vrede. Op die manier wordt je in toenemende mate gemotiveerd om te oefenen en te leren.
(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten