maandag 11 juni 2018

Les 42 – God is mijn kracht. Visie is Zijn geschenk. – deel 2


In de volgende alinea wordt het belang op het oefenen van het onderzoeken van de gedachten op een lager pitje gezet en wordt ons nu eerder gevraagd stil te zijn en de gedachten van Jezus naar ons te laten komen in plaats van onze gedachten naar hem:

(5). Elke gedachte die duidelijk verband houdt met het idee voor vandaag is geschikt. Het zou je wel eens kunnen verbazen hoeveel inzicht dat met de cursus verband houdt sommige van je gedachten bevatten. Laat ze zonder enige censuur komen, tenzij je merkt dat je denkgeest alleen maar afdwaalt en je overduidelijk irrelevante gedachten hebt laten binnenkomen. Je kunt ook een punt bereiken waarop er helemaal geen gedachten meer in je denkgeest schijnen op te komen. Als zo’n stagnatie zich voordoet, open dan je ogen en herhaal het idee nog een keer, terwijl je langzaam om je heen kijkt; sluit je ogen, herhaal het idee nogmaals en ga dan verder met zoeken naar verwante gedachten in je denkgeest.

Echter, wanneer er geen gedachten meer ‘komen’ wordt ons in de volgende alinea verzocht om actiever te worden en op zoek te gaan naar de gedachten. Nochtans ligt de focus niet op dit ‘zoeken’, maar eerder op het laten varen van de controle en het toelaten van zijn leiding zoals we ook in de tekst terugvinden:

Al het onbelangrijke kan onder mijn beheer worden gebracht, terwijl mijn leiding aan al het belangrijke richting kan geven, als jij dat wilt. … Dat (gedrag) komt automatisch onder mijn beheer zodra je wat je denkt onder mijn leiding plaatst. (T. 2. VI.1:3; 2:9)

(6:1) Let er echter op dat actief zoeken naar relevante gedachten niet past bij de oefeningen van vandaag.

Jezus zegt hier dat je niet op zoek moet gaan naar God. Eens je de negatieve gedachten hebt verplaatst, wat het werk is van de eerste lessen, is de blanco staat daar het gevolg van en laat dit toe dat er gedachten van liefde in je opkomen. Daarom:

(6:2-3) Probeer enkel een stap terug te doen en de gedachten te laten komen. Als je dit moeilijk vindt, is het beter de oefenperiode te gebruiken voor een langzame herhaling van het idee met afwisselend open en gesloten ogen, dan je in te spannen om geschikte gedachten te vinden.

Ik zou hier kunnen aan toevoegen dat in werkelijkheid de gedachten niet tot ons komen, maar dat wij tot hen komen. Het was de keuzemaker in onze denkgeest die ervoor gekozen heeft om de Verzoeningsgedachte te laten voor de afscheidingsgedachte en is het dus zo dat het deze keuzemaker is die nu de keuze moet maken om terug te keren naar deze gedachte al mag het erop lijken dat het de Verzoening is en de weerspiegelde gedachten ervan die naar ons komen.

(7) Het aantal korte oefenperioden waarvan je vandaag profijt kunt hebben kent geen limiet. Het idee voor vandaag is een eerste stap om gedachten samen te brengen en jou te leren dat je een eenduidig denksysteem aan het bestuderen bent, waaraan niets ontbreekt wat nodig is en waarin niets is opgenomen wat tegenstrijdig is of irrelevant.

Dit is wordt op verschillende andere plaatsen aangehaald. Alles wat je ooit nodig hebt is terug te vinden in deze Cursus, het is niet nodig om ergens anders te zoeken. Een Cursus in Wonderen bevat alles om je te helpen je ego ongedaan te maken en daarom ook alles om je te helpen herinneren wie je werkelijk bent.

(8) Hoe vaker jij het idee vandaag herhaalt, des te vaker zal je jezelf te binnen brengen dat het doel van de cursus belangrijk voor jou is en dat je het niet vergeten bent.

Het is nodig dat je je bewust wordt dat er een deel in je is die, ondanks je angst, werkelijk wil leren wat deze cursus brengt en te weten dat het doel ervan belangrijk is voor je. Niettegenstaande alle pogingen om schuld met wolken te bedekken blijft er een juist-gericht zelf dat jouw doel onthouden heeft: boven alles wil je terugkeren naar huis. Een Cursus in Wonderen, met Jezus als je leraar, is het middel dat jou zal helpen je doel uiteindelijk te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten