dinsdag 6 november 2018

Les 67 – Liefde schiep mij als Zichzelf


(1:1-5) Het idee van vandaag is een volledige en nauwkeurige formulering van wat jij bent. Daarom ben jij het licht van de wereld. Daarom heeft God jou als de verlosser van de wereld aangewezen. Daarom wendt de Zoon van God zich voor zijn verlossing tot jou. Hij wordt verlost door wat jij bent.

De Zoon van God is verlost door wat ik ben omdat ik de Zoon van God ben. Als ik een creatie van liefde ben dan moet het hele Zoonschap een creatie van liefde zijn want liefde kan niets anders dan liefde zijn. Wanneer we ons dus herinneren wie we werkelijk zijn dan herinneren we ons dat voor iedereen. Het is als het ware als het motto van ‘De drie musketiers’ van Dumas: ‘Eén voor allen, allen voor één.’

(1:6) We zullen vandaag ons uiterste best doen tot deze waarheid over jou door te dringen en ten volle te beseffen, al was het maar voor even, dat het de waarheid is.

Het doel van Een Cursus in Wonderen – op lange termijn - is dat we ons de hele tijd door van deze waarheid bewust zijn en niet alleen maar voor even. Het is een proces van een geleidelijke aanvaarding van de waarheid waarbij we geleidelijk de illusie verwerpen, met name de vervanging van het zelfconcept van het ego van schuld en angst terug naar de herinnering dat wij geschapen zijn door Liefde als Zichzelf.

(2:1-7) Tijdens de lange oefenperiode zullen we nadenken over jouw werkelijkheid en haar volkomen onveranderde en onveranderlijke aard. We zullen beginnen met deze ware uitspraak over jou te herhalen en dan een paar minuten besteden aan het toevoegen van enkele verwante gedachten, zoals:

Heiligheid schiep mij heilig.
Vriendelijkheid schiep mij vriendelijk.
Behulpzaamheid schiep mij behulpzaam.
Volmaaktheid schiep mij volmaakt.

Iedere eigenschap die in overeenstemming is met God zoals Hij Zichzelf definieert, is geschikt om te worden gebruikt.

Jezus benadrukt onze werkelijkheid. Het is duidelijk dat hij ook weet dat wij dit niet over ons zelf geloven. Als we dat wel zouden doen dan zouden we het werkboek niet nodig hebben en zeker niet Een Cursus in Wonderen. Dus probeert hij die herinnering die hij voor ons in ons juist-gericht denken vasthoudt, te versterken. En zoals we verder kunnen lezen herinnert hij ons aan de reis waarin hij onze gids en begeleider is:

(2:8) We proberen vandaag jouw definitie van God ongedaan te maken en die te vervangen door de Zijne.

De waarheid is in ons en voortdurend worden we hieraan herinnerd, maar we moeten ons die waarheid herinneren door ongedaan te maken wat wij ervoor in de plaats hebben gezet. Onze ego-god is dus een dualistische godheid, wat betekent dat zijn creatie – wij - ook dualistisch is: goed, maar evengoed kwaadaardig, soms onschuldig maar ook schuldig. Wanneer we dat naar de definitie brengen van Jezus dan wordt de ego-godheid vervangen door een non-dualistische God van onschuld en Liefde.

(2:9) We proberen eveneens te beklemtonen dat jij deel uitmaakt van Zijn definitie van Zichzelf.

Onze angst zet ons er toe aan ons te verbergen in het denksysteem van het ego van afscheiding, terwijl het lijden naar aanleiding van een dergelijke keuze ons motiveert om terug te keren naar huis. We balanceren tussen angst en liefde tot we uiteindelijk de Verzoening voor onszelf aanvaarden en we verdwijnen in de liefde die ons geschapen heeft als zichzelf.

(3:1-2) Wanneer jij verscheidene van dergelijke verwante gedachten doorgenomen hebt, probeer dan alle gedachten gedurende een korte voorbereidende periode weg te laten vallen en probeer daarna aan al je beelden en vooroordelen over jezelf voorbij te gaan om zo de waarheid in jou te bereiken. Als liefde jou schiep als zichzelf, moet dit Zelf in jou zijn.

Voor we ons kunnen herinneren wie we werkelijk zijn moeten we eerst in contact komen met dat wat het ego ons verteld dat we zijn. De weg neemt ons dus mee door de illusies van duisternis heen naar het licht van de waarheid. Zoals we dadelijk zullen zien beschrijft Jezus zichzelf als onze gids op deze reis van de illusiewolken van het ego.

(3:3) En ergens in je denkgeest ligt Het op jou te wachten.

Die waarheid, namelijk de Liefde van God, ligt daar op ons te wachten. Nogmaals, de manier om de waarheid te bereiken is door eerst voorbij te zien aan onze ‘beelden en vooroordelen’. In het dagelijks oefenen van de lessen en het in het praktijk brengen van de principes van de Cursus moeten we in alle situaties en relaties constant waakzaam zijn voor wat onze ego’s van plan zijn. We hoeven ons alleen maar om ons ego bezorgd maken. Wanneer we er met Jezus kunnen naar kijken dan zal onze investering om gelijk te hebben afnemen waardoor de waarheid in toenemende mate belangrijk wordt voor ons. Door er naar op zoek te gaan zullen we erin slagen het te vinden omdat het op ons ligt te wachten.

(4) Misschien vind je het nodig het idee voor vandaag van tijd tot tijd te herhalen om afleidende gedachten te vervangen. Misschien ook vind je dit onvoldoende en acht je het nodig om andere gedachten te blijven toevoegen die verband houden met de waarheid over jouzelf. Maar wellicht zal je erin slagen daaraan voorbij te gaan en via de periode van gedachtenloosheid komen tot de gewaarwording van een stralend licht waarin jij jezelf herkent zoals liefde jou geschapen heeft. Vertrouw erop dat je vandaag veel zult doen om die gewaarwording naderbij te brengen of jij je daarin nu geslaagd voelt of niet.

De eerste vereiste in het ongedaan maken, zoals in Een Cursus in Wonderen omschreven wordt, is kijken naar het ego; het proces om voorbij de duisternis naar het licht te bewegen. Van tijd tot tijd herinnert Jezus ons aan het licht waar we de duisternis van onze geest naar toe moeten brengen, duisternis die bestaat uit de pogingen van het ego om ons met gedachten die niet werkelijk zijn af te leiden. Maar nogmaals, we kunnen het gewaarzijn van het licht van onze werkelijke gedachten niet terugwinnen wanneer we niet eerst de identificatie herkennen die we hebben met de onwerkelijke gedachten.
Jezus drukt nu zijn vertrouwen uit in onze bereidwilligheid om dit proces samen met hem te doorlopen, maar weet ook dat er weerstand van onze kant zal zijn:

(5:1-2) Het zal vandaag bijzonder nuttig zijn het idee voor deze dag zo vaak je kunt te oefenen. Het is nodig dat jij de waarheid over jouzelf zo vaak mogelijk hoort, omdat je denkgeest zo in beslag wordt genomen door valse beelden van jezelf.

In deze ene zin vinden we een prachtige naast-elkaar-plaatsing van de beide helften van onze gespleten denkgeest en het basisthema van Een Cursus in Wonderen: dat we ons moeten realiseren hoezeer we in beslag genomen zijn door onze valse zelfbeelden en zelfconcepten. Dit houdt ook in: ik heb gelijk, ik ben heilig omdat ik gelijk heb, ik ben een individu, ik ben speciaal, ik weet wat het beste voor mij is. We moeten ons bewust worden van deze vooringenomenheid met deze zelfbeelden anders zullen we nooit weten dat er iets anders is waartussen we kunnen kiezen. Jezus zegt ons daarom en vooral in het werkboek: ‘Ik zal je regelmatig eraan herinneren wie je werkelijk bent zodat je kan zien dat je een keuze hebt tussen je glorieuze Zelf als Christus en de haveloze jij die je ter vervanging hebt gemaakt. Het is het bewustzijn van de mogelijkheid om te kiezen tussen twee elkaar uitsluitende zelfconcepten. Ons naar dit bewustzijn brengen is de functie van het wonder.

(5:3-4) Het zou je zeer ten goede komen wanneer je vier of vijf keer per uur, en misschien zelfs vaker, jezelf eraan herinnerde dat liefde jou schiep als zichzelf. Hoor hierin de waarheid over jouzelf.

Jezus verhoogt hier de inzet. Hij wil dat wij zo vaak mogelijk aan het idee van de dag denken, van vier tot vijf keer per uur, d.w.z. elke twaalf tot vijftien minuten. Jezus verwacht niet dat we zo gefocust zullen zijn. Niettemin wil hij dat we ons hiervoor inspannen en wanneer we een trouwe poging doen zullen we ons er bewust van worden hoezeer we willen dat we het ons niet herinneren. Een dergelijk inzicht over deze weerstand is bijzonder behulpzaam en bruikbaar op onze reis. We kunnen een probleem waarvan we het bestaan niet kennen niet corrigeren.

(6) Probeer in de korte oefenperioden te beseffen dat dit niet je eigen nietige, eenzelvige stemmetje is dat jou dit vertelt. Dit is de Stem namens God, die jou herinnert aan je Vader en je Zelf. Dit is de Stem van de waarheid, die alles wat het ego je over jezelf vertelt, vervangt door de eenvoudige waarheid over de Zoon van God. Je werd door liefde geschapen als zichzelf.

De Heilige Geest kan mijn ego niet vervangen door Zijn waarheid tenzij ik het denksysteem van het ego naar Hem breng. Daarom wees altijd waakzaam voor je ego terwijl je deze lessen doorneemt. Vraag Jezus om je te vergezellen zodat je met zijn licht je duisternis kan wegschijnen en je daarbij kan herinneren wie je bent: geschapen door Liefde als Zichzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten