woensdag 21 november 2018

Les 70 – Mijn verlossing komt van mij – deel 2


(5) Vandaag oefenen we ons in het inzicht dat Gods Wil en de onze hierin werkelijk hetzelfde zijn. God wil dat wij genezen zijn en wij willen in werkelijkheid niet ziek zijn omdat het ons ongelukkig maakt. Door het idee van vandaag te accepteren zijn we daarom werkelijk in overeenstemming met God. Hij wil niet dat we ziek zijn. Wij evenmin. Hij wil dat we genezen zijn. Wij eveneens.

Jezus wil dat we overtuigd dat vasthouden aan grieven ons ongelukkig maakt. En het is duidelijk dat dit ons allemaal ongelukkig maakt. De enige motivatie echter die zal werken is de motivatie dat er een einde komt aan alle miserie en lijden. We bestuderen Een Cursus in Wonderen niet en brengen deze niet in praktijk omdat Jezus ons zegt dat we dat moeten doen, maar omdat we ons uiteindelijk realiseren dat alles wat we tot nu toe geprobeerd hebben heeft gefaald. We accepteren dat alleen het herenigen met Jezus ons gelukkig zal maken. Onze beslissing om met hem te zijn weerspiegeld de hereniging van onze wil met Die van God, de genezing van de afscheiding.
(6) We zijn klaar voor twee langere oefenperioden vandaag die elk zo’n tien tot vijftien minuten moeten duren. We laten het echter nog steeds aan jou over te beslissen wanneer je ze doet. We zullen deze methode een aantal lessen volgen en het zou opnieuw goed zijn van tevoren te beslissen wat een goed moment zou zijn om voor beide te reserveren en je dan zo goed mogelijk aan je eigen beslissingen te houden.
Eens te meer zien we dat Jezus ons vraagt en zekere structuur op te leggen op onze oefeningen. Het is zeker niet veel, maar het is een begin. Zijn doel hier is ons aanmoedigen door te gaan in onze training om samen met hem te denken zodat we onze ego’s vergeten en ons God herinneren.
(7). Begin deze oefenperioden met het herhalen van het idee voor vandaag, waaraan je een uitspraak toevoegt die jouw inzicht aangeeft dat verlossing niet van iets buiten jou komt. Dat zou je zo kunnen formuleren:
Mijn verlossing komt van mij. Ze kan nergens anders vandaan komen.
Besteed er dan een paar minuten aan om met gesloten ogen enkele van de plaatsen buiten jezelf de revue te laten passeren waar je in het verleden naar verlossing hebt gezocht: bij andere mensen, in bezittingen, in verschillende situaties en gebeurtenissen en in zelfbeelden die je geprobeerd hebt waar te maken. Erken dat het daar niet gevonden kan worden en zeg tegen jezelf:
Mijn verlossing kan van geen van deze zaken komen. Mijn verlossing komt van mij en van mij alleen.
Er wordt verwezen naar het doel van onze speciale relaties: het geloof dat we geholpen kunnen worden en gelukkig gemaakt worden door iets anders dan God. Het doel van deze oefening is bewust worden hoe belangrijk, doch pijnlijk dit concept in ons leven is. Dit moet er ons uiteindelijk toe aanzetten de keuze te maken die ons wel zal helpen en ons ook gelukkig zal maken.
(8:1-5) Nu zullen we opnieuw proberen het licht in jou te bereiken, want daar ligt je verlossing. Je kunt die niet vinden in de wolken die het licht omgeven en juist daar heb jij ernaar gezocht. Daar is verlossing niet. Ze ligt voorbij de wolken, in het licht daarachter. Onthoud dat je door de wolken heen zult moeten gaan voordat je het licht kunt bereiken.
Tussen de regels door vinden we hier een belangrijk feit terug: van waar we nu denken te zijn kunnen we niet direct naar de Hemel gaan, we moeten eerst door de wolken van de illusies. Daarom ook onderwijst Jezus ons dat vrijheid ligt door het kijken naar onze speciale relaties. (T. 16. IV. 1:1) We moeten naar onze verstoorde, waanzinnige en hatelijke gedachten kijken en eraan voorbijgaan naar de liefde die ze verborgen houden. Verlossing kan niet in de wolken van de wereld gevonden worden, maar in het licht van de Verzoening dat het ego voor ons verborgen heeft gehouden, maar dat nooit heeft opgehouden met schijnen in onze denkgeesten.
(8:6) Maar onthoud ook dat je in de wolkenpatronen die jij je hebt ingebeeld, nog nooit iets gevonden hebt wat duurzaam bleek of wat je verlangde.
Dit is iets wat we moeilijk kunnen geloven; een deel van ons gelooft nog steeds dat er hier enige hoop voor ons is. We geloven dat onze speciaalheid toch nog zal werken, we moeten het alleen beter doen. Een Cursus in Wonderen werkt niet als we op deze manier denken. Het is dus goed er regelmatig aan herinnerd te worden dat niets van deze wereld ons verlangen naar liefde en vrede kan bevredigen
(9) Aangezien alle illusies over verlossing jou hebben teleurgesteld, wil je vast en zeker niet in de wolken blijven en daar tevergeefs naar afgoden zoeken, terwijl je zo makkelijk het licht van de werkelijke verlossing zou kunnen binnengaan. Probeer op elke manier die jou aanspreekt voorbij de wolken te gaan. Als het je helpt, denk dan dat ik jouw hand vasthoud en je leid. En ik verzeker je dat dit geen hersenschim zal zijn.
Dit is een van de weinige plekken in het werkboek waar Jezus spreekt over zichzelf. En het is onnodig te zeggen dat dit een zeer krachtige uitspraak is. Hij zegt: ‘Je zou er beter aan doen om samen met mij door de wolken te gaan.’ In feite, zoals Jezus het op andere plaatsen ook duidelijk maakt: ‘Zonder mij kan je niet door de wolken gaan.’ Daarom zegt hij ook dat hij ons evenveel nodig heeft als wij hem nodig hebben (T. 8. V. 6:10). Wanneer je een poging doet om op jezelf door de wolken van schuld van het ego te gaan dan ben je gedoemd om hierin te falen want een dergelijke poging is een schaduwzijde van de oorspronkelijke vergissing om te proberen op onszelf te bestaan en te scheppen zonder God.
Op het einde zal er geen jij zijn, geen Jezus, geen wolken, alleen maar God. Maar dat is op het einde. Zolang je je identificeert als een student van de cursus is de hulp van Jezus buitengewoon betekenisvol. Dit zien we ook terug de verklaring van termen waarin staat dat alhoewel het de boodschap van Jezus is die enorm belangrijk is, hij nog steeds een hulp voor ons kan zijn:
Maar voor jou is Jezus de drager van Christus’ enkelvoudige boodschap van Gods Liefde. Je hebt geen ander nodig. Het is mogelijk zijn woorden te lezen en er baat bij te vinden zonder hem in je leven te aanvaarden. Maar hij zou jou nog wat meer kunnen helpen als jij jouw vreugde en verdriet met hem wil delen en ze beide wilt achterlaten om Gods vrede te vinden. (Vvt. 5. 6:4-7)
Dus zegt Jezus: ‘Maak deze reis niet zonder mij.’
(10). Houd bij de korte, frequente oefenperioden vandaag voor ogen dat je verlossing van jou komt en dat alleen je eigen gedachten jouw vooruitgang kunnen hinderen. Jij bent vrij van elke belemmering van buitenaf. Jij hebt je eigen verlossing in handen. Jij hebt de verlossing van de wereld in handen. Zeg dan:
Mijn verlossing komt van mij. Niets buiten mij kan me tegenhouden.
In mij ligt de verlossing van de wereld en mijzelf.
De les besluit met de belangrijke herinnering dat het verschuiven van onze verantwoordelijkheid naar uiterlijke invloeden niet langer kunnen rechtvaardigen. Jezus wil dat we ons zo vaak als mogelijk herinneren dat verlossing enkel van ons afkomstig is. Dit is slecht nieuws voor ons ego maar het beste nieuws voor dat deel van onze denkgeest dat terug naar huis wil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten