zaterdag 23 maart 2019

Les 91 – Wonderen worden gezien in het licht – deel 1


Het thema van de volgende twintig lessen weerspiegelen het verschil tussen het ego zelf en het ware Zelf en deze les richt zich op de kracht van ons denken. We kiezen of voor de interpretatie door het ego van onze identiteit als een zondig, schuldig en angstig zelf of we herinneren ons de interpretatie van de Heilige Geest en van wie we zijn als Christus. Een ander aspect is dat we onze aandacht verschuiven van het lichaam naar de geest die ons Zelf is.
De eerste les in deze serie heeft in zijn titel het thema van het wonder, de keuze - de oorzaak - die ons leidt naar visie leidt - het gevolg.
Herinner je ook dat visie niets te maken heeft met de ogen van het lichaam, maar met de staat van het denken dat bereikt wordt door voor Jezus als onze leraar te kiezen. We nemen aldus de wereld via de lens van vergeving waar in plaats van via het oordeel van het ego.

(1:1) Het is belangrijk in gedachten te houden dat wonderen en visie noodzakelijkerwijs samengaan.

Ik wees er eerder op dat een wonder in Een Cursus in Wonderen moet gezien worden als een correctie op een onjuiste waarneming en niets te maken heeft met iets van buiten uit. Aan de hand van de cursus wordt onze manier hoe we naar de wereld te kijken veranderd van afscheiding, verschillen, aanval en lichamen naar de visie van Jezus dat de wereld een leerschool is die ons de mogelijkheden biedt om te leren vergeven. Daarom betekent visie het onmiddellijke gevolg voor een keuze voor een wonder.

(1:2) Dit moet worden herhaald, telkens weer herhaald.

De reden is omdat we geleerd hebben dat de waarheid is wat het ego ons verteld heeft. Bijgevolg vergt het concentratie en waakzaamheid om een denksysteem om te keren dat nauwgezet opgebouwd is en de basis van ons bestaan is. De volgende passage borduurt verder op het afleren van het ego en de behoefte aan een andere Leraar van wie de lessen niet kunnen falen:

Wat jij jezelf geleerd hebt is zo’n geweldig staaltje leerwerk dat het inderdaad ongelooflijk is. … Niemand die begrijpt wat je geleerd hebt, hoe zorgvuldig je dat hebt gedaan, en welke moeite jij je hebt getroost die lessen eindeloos te oefenen en te herhalen in elke jou denkbare vorm, kan ooit de kracht van jouw leervaardigheid in twijfel trekken. Er is in de wereld geen grotere kracht. De wereld werd erdoor gemaakt en ook nu nog is ze op niets anders aangewezen. De lessen die jij jezelf hebt onderwezen, zijn zo uit-en-te-na geleerd en zo star, dat ze als zware gordijnen oprijzen om eenvoudige en voor de hand liggende zaken aan het oog te onttrekken. … Nu staat wat jij vanouds uit-en-te-na geleerd hebt onverbiddelijk voor de Stem van de waarheid en onderwijst het jou dat Haar lessen niet waar zijn, te lastig zijn om te leren, te moeilijk om te zien en te zeer tegengesteld aan wat werkelijk waar is. Toch zal jij ze leren, want die lessen te leren is het enige doel dat de Heilige Geest voor jouw leervaardigheid in heel de wereld ziet. Zijn eenvoudige lessen in vergeving hebben een kracht machtiger dan de jouwe, want ze roepen jou toe vanuit God en vanuit jouw Zelf. (T. 31. I.2:7; 3:1-4; 5:4-6)

Eén van de middelen die Jezus hiertoe gebruikt zijn deze werkboeklessen die ons oproepen om te oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

(1:3) Het is een centraal idee in jouw nieuwe denksysteem en de waarneming die het in het leven roept.

Jezus laat ons hier duidelijk weten dat hij ons een nieuwe manier van denken aanleert. Wanneer we dit aanvaarden nemen we op een nieuwe manier waar. Deze waarneming vindt niet zijn oorsprong in een uiterlijke verandering, maar in het veranderen - in de denkgeest - van leraar.

(1:4-5) Het wonder is altijd aanwezig. Zijn aanwezigheid wordt niet veroorzaakt door jouw visie; zijn afwezigheid is niet het resultaat van jouw onvermogen te zien.

Visie is het gevolg, het wonder is de oorzaak. De correctie die het brengt is altijd in onze denkgeest door de Aanwezigheid van de Heilige Geest. Het probleem echter is dat we kiezen om geen gebruik te maken van Zijn liefdevolle correctie, maar in plaats daarvan geloven dat onze individualiteit de werkelijkheid is wat onvermijdelijk leidt tot een geloof dat eenheid onze vijand is.

(1:6-7) Alleen je bewustzijn van wonderen is beïnvloed. Je zult ze zien in het licht; je zult ze niet zien in het donker.

Herinneren dat het wonder een correctie is verduidelijkt deze passage. Onze keuze om het niet te aanvaarden betekent niet dat het weg is, maar slechts dat wij ervan weggegaan zijn. Wanneer we als keuzemaker afdwalen, herkennen we niet langer de correctie omdat we in de verkeerde richting kijken. Wanneer we de stuiterende bal van het ego volgen eindigen we in een wereld waar we voortdurend op zoek zijn naar oplossingen. Niet langer geïdentificeerd met de denkgeest zoeken we in de duistere wereld naar antwoorden die we nooit zullen vinden omdat wonderen enkel gezien kunnen worden in het licht van de vergeving, een keuze die door de Heilige Geest voor ons wordt bewaard.
(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten