zaterdag 9 december 2017

Dag 32 van de reis door het werkboek van Een Cursus in Wonderen

Samenvatting en slot

Om af te sluiten geef ik hierbij een samenvatting van wat besproken is. Een van de belangrijkste doelen die ik met deze aanvulling heb is om mensen te helpen de aard van het werkboek te begrijpen maar tevens om de waardering voor de belangrijkheid en de plek ervan in het leerplan van Een Cursus in Wonderen, te bevorderen. Dit helpt studenten in te zien hoeveel er mis kan lopen wanneer men aan de slag gaat met de Cursus en dat men meer dan een, twee of tien keer het werkboek enerzijds en de Cursus in het algemeen kan lezen vooraleer men ten volle het doel ervan begint te begrijpen en de enorme wijsheid die ervan uitgaat.

Dit diepzinnige denksysteem zegt niet wat we denken dat het zegt. Op het ene niveau is de boodschap ervan dat God van ons houdt, dat we niet afgescheiden zijn van Hem en dat we allemaal één zijn, maar er zijn tientallen spirituele richtingen, zowel oude als huidige, die iets vergelijkbaars zeggen. Wat deze Cursus anders maakt en een krachtig hulpmiddel is, is dat hij de nadruk legt op het kijken naar het denksysteem van het ego. Gezien Jezus zegt dat het ego een illusie is wil dat nog niet zeggen dat we er geen aandacht moeten aan geven. Het is belangrijk dat we er nauwgezet naar kijken omdat we geloven dat het werkelijk is. Want nogmaals, we zullen ons bescheiden opstellen wanneer we ons ten volle bewust worden van de grootte van onze weerstand om werkelijk de betekenis van deze woorden te begrijpen, laat staan ze in de praktijk te brengen.

Wanneer je het werkboek herleest dan verzeker ik je dat je het anders gaat bekijken. En wanneer je dan de tekst herleest zal je ook dit op een andere manier gaan zien. Het neemt vele, vele studiejaren en discipline in beslag om in staat te zijn het onderricht ervan in praktijk te brengen. Het is niet makkelijk om naar het ego te kijken en het te laten verdwijnen. Want nogmaals, wanneer het makkelijk zou zijn dan zou er niemand van ons hier zin. We treffen onszelf hier in de wereld aan omdat we niet naar het ego willen kijken. De reden dus van deze cursus: het trainen van de denkgeest om er bewust van te worden dat we denkgeest zijn en niet een lichaam.

Ik heb al vele keren aangehaald dat Helen meende dat Een Cursus in Wonderen voor slechts vijf of zes mensen was. Het is duidelijk dat dit symbolisch bedoeld is en niet een letterlijk cijfer, maar af en toe was zij toch geneigd om daadwerkelijk te gaan tellen. Wat zij hier echter echt mee bedoelde is dat zij herkende dat dit een moeilijke cursus is en niet toegankelijk voor de massa. Religies en spirituele richtingen die gericht zijn op een groot aantal leden spenderen, zoals deze Cursus doet, niet een buitensporige hoeveelheid tijd aan het bespreken van de moorddadige en wraakzuchtige haat van onze speciale relaties. En er zijn maar weinig Westerse spirituele richtingen die het hebben over de illusoire aard van de wereld en een grondige uitleg geven van het non-dualisme in het leven van elke dag; dat we niet zoveel aandacht moeten schenken aan de wereld, maar aan wat we erover denken. 

Onze focus moet daarom niet liggen op wat er buiten ons is - de vorm - maar op het veranderen van onze gedachten en nog meer in het bijzonder om samen met Jezus te kijken naar de lelijkheid van het ego zodat we ons er bewust kunnen van worden dat het helemaal niet lelijk is maar simpel een dwaze gedachte die we ooit serieus hebben genomen.

Nogmaals, dit is een zeer uitdagende cursus en hij moet met respect benaderd worden. Dit wil niet zeggen dat we dit zouden moeten behandelen als een heilig boek, het omringen met bloemen, wierook en dat soort dingen. Het betekent echter wel dat wij het moeten benaderen met een bescheidenheid die zegt: ‘Ik weet niets en wil geleerd worden en dit is het middel waarvan ik geloof dat het mij zal helpen, met een leraar die mij zal helpen om dit te leren.’ Waarbij we ons moeten realiseren dat wanneer dit ons spirituele pad is, we meer dan bereid moeten zijn om de rest van ons leven te spenderen deze reis te ondernemen met Jezus, wat wil zeggen het pad van ons ego bewandelen, maar niet langer alleen. Wanneer we het pad van ons ego samen met hem bewandelen, zal het pad veranderen. Dit is wat hij bedoeld met visie, wanneer we ineens vogels horen fluiten, beekjes horen stromen en bloemen uit de aarde zien ontluiken. Dit zijn natuurlijk symbolen om aan te geven hoe prachtig de wereld ons zal toeschijnen omdat wij ons nu met haar identificeren vanuit de pracht die van binnen komt.

Samen met Jezus zijn is de mooiste ervaring die we hier in de wereld kunnen hebben en wanneer die schoonheid deel uitmaakt van ons zullen we uitkijken op een wereld van schoonheid ook al is de wereld van de vorm even lelijk en boosaardig als voorheen. Maar door die schoonheid en die liefde van binnen te voelen zullen we die ook buiten ons zien: projectie maakt waarneming. Dit is wat het betekent een leraar van God te zijn die vordert in het bereiken van het doel te ontwaken uit de nachtmerrie van de afscheiding van het ego. Aan de hand van het mindtrainingsprogramma van het werkboek helpt Jezus onze investering in en de identificatie met het ego niet te onderschatten. We stappen dus met hem door de hinderlagen van de illusie, maar met de ogen open nu we de waarheid zien voorbij de verschijningen ervan, de liefde voorbij de angst en het licht dat nooit is opgehouden om te schijnen te midden van de duistere wolken van de schuld.

Ter afsluiting wil ik een prachtige pagina uit het tweede deel van het werkboek voorlezen met de titel ‘Wat ben ik?’ (Wd2. 14) Het complete tweede deel van het werkboek bestaat uit deze prachtige lessen en gebeden tot God. Na elke groep van tien lessen volgt er een vraag die dan beantwoord wordt. Alle 14 vragen vormen een prachtige samenvatting van de thema’s van Een Cursus in Wonderen. De laatste is het antwoord op de vraag ‘Wat ben ik?’ Verschillende keren wordt ons in Een Cursus in Wonderen gezegd dat dit de fundamentele vraag is die wij moeten stellen. Het ego geeft ons natuurlijk ook een antwoord: je bent een zondig, schuldig iemand, die je dan moet negeren om dan een wereld te maken die jou lijkt te vertellen dat je iets anders bent. Het juiste antwoord, natuurlijk, is het antwoord van de Heilige Geest: jij bent de ware en enige Zoon van God.
Deze pagina is een prachtige uitdrukking van wat het betekent een leraar van God te zijn en te leven in een wereld van illusies. Het verwijst niet naar het heilig werk dat je zou moeten doen of al degenen die we moeten bekeren. Het drukt eerder de eenvoud uit een boodschapper te zijn die aan de wereld de liefde demonstreert die Jezus ons met zijn Cursus leert.
Wat ben ik?
1 Ik ben Gods Zoon, compleet, genezen en heel, stralend in de weerspiegeling van Zijn Liefde. In mij is Zijn schepping geheiligd en van eeuwig leven verzekerd. In mij is de liefde vervolmaakt, angst onmogelijk en vreugde gegrondvest zonder tegendeel. Ik ben de heilige woning van God Zelf. Ik ben de Hemel waar Zijn Liefde huist. Ik ben Zijn heili-ge Zondeloosheid zelf, want in mijn zuiverheid woont de Zijne.
2 Nu hebben we bijna geen woorden meer nodig. Maar in de laatste dagen van dit ene jaar dat wij samen, jij en ik, aan God geschonken hebben, vonden we één doel dat we deelden. En zo heb jij je met mij verenigd, dus wat ik ben, ben jij eveneens. De waarheid van wat wij zijn is niet in woorden uit te drukken of te beschrijven. Maar onze functie hier kan ons duidelijk worden, en woorden kunnen hiervan spreken en die ook onderwijzen, als we zelf een toonbeeld van die woorden zijn.
3 Wij zijn de brengers van verlossing. We aanvaarden onze rol als verlossers van de wereld, die door onze gezamenlijke vergeving wordt verlost. En dit geschenk van ons wordt daarom aan ons gegeven. We zien ieder als broeder en beschouwen alles als vriendelijk en goed. We zijn niet uit op een functie die voorbij de Hemelpoort ligt. Kennis zal terugkeren, wanneer we ons aandeel hebben vervuld. Wij bekommeren ons enkel om het verwelkomen van de waarheid.
4 Onze ogen zijn het waardoor de visie van Christus een wereld ziet die verlost is van elke gedachte aan zonde, Onze oren zijn het die de Stem namens God horen ver-kondigen dat de wereld zonder zonde is. Onze denkgeesten zijn het die zich met elkaar verenigen wanneer wij de wereld zegenen. En vanuit de eenheid die we hebben bereikt, roepen we al onze broeders op en vragen hen onze vrede te delen en onze vreugde compleet te maken.
5 Wij zijn de heilige boodschappers van God die namens Hem spreken, en omdat we Zijn Woord uitdragen aan ieder die Hij tot ons gezonden heeft, ontdekken we dat het in ons hart geschreven staat. En zo zijn we van gedachten veranderd over het doel waarvoor we kwamen en dat we proberen te dienen. We brengen een blijde boodschap naar de Zoon van God, die dacht dat hij leed. Nu is hij verlost. En nu hij de Hemelpoort voor hem ziet openstaan, zal hij binnengaan en verdwijnen in het Hart van God.

We sluiten deze aanvulling af en beëindigen de voorbereidingen voor de reis door het werkboek door het leerdoel nogmaals te herhalen dat wij enerzijds een gespleten denkgeest hebben en anderzijds de macht hebben te kiezen tussen de waarheid of de illusie. De lessen helpen ons om dit te herkennen en dankbaar toe te geven dat we verkeerd waren in onze keuze voor het ego. Een vergissing die we nu gelukkig kunnen corrigeren door voor de Heilige Geest als onze Leraar te kiezen.

We zijn nu klaar om in te schepen voor een studiereis – de 365 lessen die onze weg vormen met Jezus als onze liefdevolle gids.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten