zaterdag 12 mei 2018

Les 36. – Mijn heiligheid omsluit al wat ik zie. – deel 1


Deze les (samen met de volgende) is belangrijk omdat zij dieper ingaat op het thema over onze heiligheid. Op die manier geven deze lessen de vanzelfsprekende correctie weer van het onjuist-gericht denken van het ego. Ze verduidelijken ook wat Jezus wel en niet bedoelt met heiligheid. Een ander belangrijk punt van deze lessen, al is het eerder een ongelukkig aspect ervan, is dat vele studenten van Een Cursus in Wonderen de inspirerende boodschap ervan nemen, maar hiermee de verkeerde kant opdraaien waardoor het onderricht van Jezus helemaal verkeerd begrijpen. We zullen daarom dit idee, naast andere belangrijke thema’s, verder uitspitten terwijl we verder gaan.

1. Het idee voor vandaag breidt dat van gisteren uit van de waarnemer tot het waargenomene.

In de vorige les ‘Mijn geest maakt deel uit van die van God. Ik ben heel heilig’ hebben we de relatie besproken tussen onze innerlijke wereld en dat wat we buiten ons gewaarworden. Deze les verlegt nu de focus van de waarnemer, namelijk onze gedachten, naar wat we buiten ons waarnemen. Het is niet echt een verschuiving omdat het innerlijke en het uiterlijke een en hetzelfde is. Wat we binnenin zien, wat eigenlijk betekent wat we over onszelf denken, is precies datgene wat we geloven buiten ons te zien. Zoals reeds eerder besproken, onze waarneming betekent niet alleen wat we zien (of horen, enz.), maar onze interpretatie van datgene wat we waarnemen. Zoals altijd ligt de focus op de inhoud – wat in de denkgeest is – en nooit op de vorm – deel van de fysieke wereld.

(1:2-3) Je bent heilig omdat jouw denkgeest deel is van die van God. En omdat jij heilig bent, moet ook jouw zicht heilig zijn.

Uit deze stelling vloeit dus voort dat wanneer we vanbinnen heilig zijn, moet dat wat we buiten ons waarnemen ook heilig zijn. Wanneer we iets als niet heilig waarnemen, d.w.z. wanneer we iets anders dan een uitdrukking van liefde waarnemen of een roep om liefde, dan hebben we onszelf niet eerst als heilig waargenomen. We kunnen dus gelijk zien wanneer we gekozen hebben om ons met het ego te identificeren of met de Heilige Geest door te letten op onze waarnemingen; wat we waarnemen is altijd een directe weerspiegeling van dat wat we binnenin ons werkelijk hebben gemaakt. Een belangrijk deel uit de tekst legt dit uit:

Verdoeming is jouw oordeel over jezelf en dit zal jij op de wereld projecteren. Zie haar als verdoemd en het enige wat je ziet is wat jij gedaan hebt om de Zoon van God te pijnigen. Als je onheil en rampspoed ziet, heb je geprobeerd hem te kruisigen. Als je heiligheid en hoop ziet, heb jij je met Gods Wil verbonden om hem te bevrijden. Er ligt geen keuze tussen deze twee beslissingen in. En je zult de getuige zien voor de keuze die jij hebt gemaakt en hieruit leren aflezen welke jij gekozen hebt. (T. 21.  Inl. 2:1-6)

Daarom is het zo belangrijk om waakzaam te zijn over onze gedachten. Wanneer we ons bewust worden van onze gedachten over mensen buiten ons dan zal dit onze gedachten ontmaskeren waarmee we ons binnenin hebben geïdentificeerd; onze speciale relaties vormen dus de basis om onze denkgeest te genezen door middel van vergeving. Als je wil weten wat er in de camera is achtergebleven nadat je hem gebruikt hebt, ontwikkel de film en kijk je naar de foto’s. Dit zal je vertellen of je goede of slechte foto’s hebt genomen. Het doel van Een Cursus in Wonderen kan daarom ook in deze context worden gezien door ons te laten herkennen dat onze waarnemingen een directe spiegel zijn van datgene wat we binnenin hebben gekozen. Alleen dan kunnen we opnieuw kiezen.
(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten