woensdag 28 januari 2015

Thema's uit Een Cursus in Wonderen - 37 - Geloof niet in de leugen


Deze morgen hebben we het over het niet geloven van de leugen. De zin ‘Geloof niet in de leugen’ of het concept hiervan komt eigenlijk uit een gedicht van William Blake, maar het raakt de kern van datgene wat Jezus op bijna elke pagina in Een Cursus in Wonderen zegt. Voortdurend stelt hij de leugens van het denksysteem van het ego bloot en zegt ons, op verschillende manieren, deze leugen niet te geloven: het ego liegt, hij is je vriend niet en alles wat het ego jou vanaf het begin heeft verteld is niet waar.

Vanaf het begin heeft het ego ons gezegd dat de afscheiding van God niet alleen mogelijk was, maar dat het ook is gebeurd en alles wat van dat moment af is gebeurd en waar de Cursus ons om de zoveel tijd aan herinnert dat het helemaal niet is gebeurd, maar alles wat sinds dat moment leek te zijn gebeurd, maakt allemaal deel uit van dezelfde leugen.

Een fundamentele aanname van de Cursus en een die we in deze praatjes reeds vaak hebben besproken is dat ‘ideeën hun bron niet verlaten’. En wat dit wil zeggen is dat de oorspronkelijke leugen nooit zijn bron heeft verlaten ongeacht hoeveel verschillende omzettingen, combinaties en afsplitsingen deze leugen ook heeft ondergaan, het blijft nog steeds hetzelfde wat het oorspronkelijk was.

In het begin van hoofdstuk 18 (T18.I.4) is er een passage die hetzelfde zegt. Dat ook al lijkt het er op dat de oorspronkelijke vergissing keer op keer verder in stukken verdeeld werd het toch bleef wat het was: een vergissing of een leugen. En dus elk moment wanneer we in ons dagelijkse leven geloven dat we afgescheiden zijn van een andere persoon (wat een evenbeeld is of een schimmig fragment van het oorspronkelijke geloof dat we afgescheiden zijn van onze Bron) is dit een leugen. De waarheid van deze aangelegenheid, die een weerspiegeling is van de ultieme waarheid van de Eenheid van de Hemel, is dat we allemaal hetzelfde zijn, ongeacht de leugens die onze waarneming ons zegt omdat lichamen er inderdaad als afgescheiden uitzien en verschillend zijn van elkaar.

-             Iedereen hier deelt dezelfde gespleten denkgeest, hetzelfde onjuist gerichte denksysteem van afscheiding, zonde, schuld, angst, lijden, straf en dood.
-             Iedereen hier deelt hetzelfde juist gerichte denksysteem van correctie, vergeving, genezing, vrede en gedeelde belangen en
-             iedereen beschikt bovendien over dezelfde kracht om te kiezen tussen het onjuist gerichte en het juiste gerichte denken. Het denksysteem van het ego en het denksysteem van de Heilige Geest en dat deel van de denkgeest die we nu de keuzemaker zijn gaan noemen.

Daarom is de waarheid in deze wereld van illusies, die in feite de enige waarheid in deze wereld van illusies is, is dat we allemaal hetzelfde zijn.
De leugen is dat we verschillend zijn, dat deze verschillen kenmerkend zijn en belangrijk en het feit benadrukt dat we allemaal verschillend zijn.

En wanneer jij en ik afgescheiden zijn dan moet het ook zo zijn dat ik en mijn Schepper afgescheiden zijn. En dit, nogmaals, is de oorsprong van de wezenlijke leugen.

Dus wanneer Jezus ons in Een Cursus in Wonderen zegt om de leugens niet te geloven dan zegt hij ons hiermee: geloof niet dat iets wat iemand ooit doet, gelijk wat jij ook doet, denkt of voelt de kracht heeft om jou af te scheiden van de waarheid. En de waarheid is dat wij allemaal hier in deze wereld hetzelfde zijn. We hebben dezelfde problemen, hetzelfde gevoel van verlies, dezelfde hoop, dezelfde angsten, hetzelfde geloof in de magische kracht van speciaalheid, dat er iets buiten ons is, iets buiten onze denkgeest, iets speciaals dat een speciaal iemand heeft, iemand heeft een of andere speciale stof die de macht heeft ons gelukkig te maken. Of dat er in de afwezigheid van dat speciaal iemand of dat speciaal voorwerp zij de macht hebben om ons ongelukkig te maken of pijn te doen. Dat is een leugen. Het enige wat ons in de wereld geluk kan brengen is door te kiezen voor de leraar van geluk. En het enige ding dat ons doet lijden, pijn en ongeluk brengt in deze wereld is door te kiezen voor de leraar van ongeluk en pijn. Uiteindelijk komt het dus allemaal neer op mijn keuze voor ofwel de leugens van het ego of voor de waarheid van Jezus of de Heilige Geest.

Keer op keer zegt Jezus ons hoe eenvoudig zijn cursus is en het is eenvoudig omdat alles neerkomt op deze basale keuze: kies ik ervoor om de leugen te geloven of kies ik ervoor de waarheid te geloven? En die leugen, nogmaals, is dat ik en mijn broeder afgescheiden zijn. We hebben gescheiden belangen, we hebben gescheiden doelstellingen en we zijn inderdaad verschillend van elkaar.

De waarheid is dat jij en ik, mijn broeder en ik, iedereen in deze wereld hetzelfde is en het is omdat we hetzelfde zijn dat we nu de mogelijkheid hebben om iedereen als hetzelfde te zien. Het biedt ons de mogelijkheid ons te herinneren dat we allemaal één zijn en dat de oorspronkelijke leugen van het ego blijft wat het altijd is geweest: simpelweg niet waar.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten