woensdag 25 januari 2017

De geschiedenis van de afscheiding - dag 1

De lezing door Ian Xel Lungold duurt ongeveer drie uur en is zeker de moeite waard om hier even voor te gaan zitten. Om u er alvast enthousiast voor te maken krijg je de volgende dagen een samenvatting hiervan:

Vooraleer we dieper ingaan op de geschiedenis van het ontstaan van het universum moeten we eerst een begrip krijgen van een aantal thema's die op het eerste zicht niet veel met elkaar te maken hebben.

Dat een kalender invloed heeft op ons bewustzijn is iets waar we niet echt bij stil staan. Onze hele Westerse cultuur steunt op de gregoriaanse jaartelling, genoemd naar paus Gregorius en is een opvolger van de juliaanse kalender, die zijn naam kreeg naar de Romeinse keizer Julius Caesar. Laatstgenoemde kalender werd opgesteld omdat men door de opkomst van de landbouw behoefte had om te weten in welke periode van het jaar men leefde. De kalender die wij kennen wordt over de hele wereld gebruikt al zijn er wel culturen die er nog een eigen kalender op na houden.

Een kalender vormt het absolute middelpunt van elke beschaving. Het is een overeenkomst van een beschaving over welke dag en welke tijd het is. Een kalender vormt bovendien het centrum van het bewustzijn van een beschaving; verleden, heden en toekomst zijn gerelateerd aan een kalender, dus ook de geschiedenis.

Het tweede thema gaat over bewustzijn. Ons bewustzijn wordt gestuurd door twee overtuigingen: tijd en ruimte. Het is echter wel zo dat het bewustzijn van de ene plaats niet hetzelfde is als het bewustzijn van een andere plek. Ikzelf heb dat heel goed ervaren toen ik naar Nederland kwam wonen. Zo was ik bijvoorbeeld enorm verbaasd over het succes dat de religie hier nog kent terwijl dat in mijn geboorteland Belgiƫ flink was teruggelopen. Niet alleen is er een ruimtelijk verschil, maar bewustzijn veranderd ook door de eeuwen heen. Verschillende tijden en verschillende plaatsen hebben dus een ander bewustzijn. Daarenboven ziet iedereen de wereld vanuit zijn of haar bewustzijn, vanuit zijn of haar gezichtspunt.

En tenslotte is er in het hele universum maar 1 wet die wel opgesplitst is in verschillende andere wetten, maar er is maar 1 universele wet en die wet zegt: waar jij je aandacht op richt daar word jij je bewust van! Als je een student bent van een Cursus in Wonderen klinkt dat bekend in de oren niet? Projectie maakt waarneming staat in de inleiding van hoofdstuk 21. Er is een groot verschil tussen een projectie vanuit het juist gerichte denken of vanuit het onjuist gerichte denken. Het is een weergave van de verzoening of van een conflict. 

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten