donderdag 19 januari 2017

De metafysica van de afscheiding - dag 17 – Het doel van het ego.

Het doel van het ego is om het slachtofferschap te blijven bevestigen. Het principe waardoor de wereld vorm krijgt. Het is de ‘één of de ander’, het is ‘doden of gedood worden’, het is ‘ik of jij’. Deze wereld is een strijdtoneel. En dat de strijd verloren wordt staat vast, want iedereen verliest, iedereen gaat dood. Het ego interpreteert dood als de straf van God omwille van wat we gedaan hebben.

Onbewust zijn we ervan overtuigd dat wij het leven van God hebben ontnomen. We namen dit leven en verstopten het in onze lichamen. Het lichaam is als schuilplaats de microkosmos van de wereld. Wanneer God ons uiteindelijk zal vinden - en dat doet Hij zeker - dan zal Hij van ons terugnemen wat wij Hem ontnomen hebben. Wanneer God dit leven terugneemt wordt het uit ons lichaam weggenomen en dat is wat wij dood noemen. Dat is het begrip dat het ego over de dood heeft. Anderzijds is volgens het ego de wereld een gevangenis waaruit we nooit kunnen ontsnappen.

De Cursus in Wonderen maakt ook gebruik van de term ‘speciaalheid’. Hiermee wordt de definitie van de liefde volgens het ego uitgedrukt. De liefde van rozengeur en maneschijn zolang aan onze wensen wordt voldaan, maar die het slechtste in ons naar boven kan halen wanneer dat niet langer het geval is. Uiteraard kent deze speciale liefde en haat tal van variaties. 

Morgen wordt het doel van de Heilige Geest besproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten