woensdag 4 januari 2017

De metafysica van de afscheiding - dag 5 - het verhaal van het ego

Herinner je dat het ego slechts een gedachte is, een geloof dat zegt dat de afscheiding van God echt is. Dit staat natuurlijk lijnrecht tegenover de waarheid van de Heilige Geest die zegt dat we nog steeds de Zoon zijn van God, onveranderlijk en onaantastbaar. Ons ware Zelf dat Zijn Bron nooit heeft verlaten.

Om echter het geloof in het ego te waarborgen heeft het ego een plan opgesteld dat gesteund is op drie basisbegrippen:
-          Zonde
-          Schuld
-          Angst

Het doel van deze strategie is de Zoon ervan te overtuigen om de Heilige Geest de rug toe te keren zodat Hij zich volledig zou identificeren met het ego. En met deze strategie zegt het ego tegen de Zoon dat Hij iets verschrikkelijks heeft gedaan door zich af te scheiden van zijn Bron.
‘Want’, zegt het ego, ‘jouw Vader was de perfecte liefhebbende Vader die alleen maar Liefde is en die die Liefde totaal met jou deelde. Hij onthield je niets. Zoals de Vader is, zo was jij ook. De Vader is de perfecte Liefde. De Zoon is de perfecte Liefde. En dat heb jij de rug toegekeerd. Je hebt je Vader gezegd dat je niets meer met Hem wou te maken hebben. Dat je meer wilde dan wat Hij jou had gegeven. Je hebt Hem letterlijk gezegd dat Zijn Liefde niet voldoende is.’

Je kan dit verhaal nog een beetje aansterken door te zeggen dat de Zoon tegen Zijn Vader zei dat de
Hemel saai was, dat Hij meer opwinding wou, dat Hij iets wou hebben dat God niet heeft, dat Hij jaloers was op God.

Dit is de symbolische weergave in een voor ons begrijpelijke taal om duidelijk te maken wat er leek te gebeuren op het moment van de zogezegde afscheiding dat zich verder lijkt ontwikkeld te hebben tot deze droom die de wereld is.


(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten