donderdag 5 januari 2017

De metafysica van de afscheiding - Dag 6 – Zonde, schuld en angst

Deze strategie van het ego noemen we ‘zonde’. Een woord dat in een christelijke cultuur vrij goed gekend is. ‘Want’, zegt het ego, ‘je hebt gezondigd tegenover je Vader. Hij was een en al liefde voor jou. Hij gaf je alles en je had alles. Je was totaal een met Hem en jij hebt Hem nu de rug toegekeerd. Je hebt Hem gezegd dat wat je had niet genoeg was, dat je meer wou. En dat is niet zo mooi van je. Dat is een zonde. Je kan je hier maar best heel schuldig over voelen.’

Hier ontstaat schuld. Schuld die we ook kunnen vertalen als ‘zelfhaat’ We haten onszelf voor die verschrikkelijke zonde die we denken gepleegd te hebben. Psychologisch gezien is het schuldgevoel voor deze zonde precies hetzelfde als de gedachte van de zonde.

Dit leidt nu tot het derde deel van deze onheilige drie-eenheid en dit derde deel is ‘angst’.
‘Want’, zegt het ego – en hij gaat dus verder met zijn verhaal – ‘wanneer God bekomen was van de eerste shock van jouw actie is Hij heel boos geworden en wil Hij wraak nemen. Hij wil represaille. ‘En daarom’, zegt het ego, ‘je weet wel de Heilige Geest die in je geest aanwezig is. Die Stem die alleen maar lijkt te spreken over de Liefde van je Vader, van je Bron. De Stem die jou zegt dat er niets is gebeurd. De Stem die jou zegt dat God zelfs niet weet dat je weg bent. Wel geloof daar maar niets van. Geloof er geen woord van. Die Heilige Geest is niet te vertrouwen want God heeft Hem erop uit gestuurd als zijn Generaal om jou in jouw geest te betrappen, om je weer op te pakken en je terug te brengen naar de Hemel. En daar zal jij je verdiende straf krijgen.’ Het begin dus van alle angst.

Zoals eerder gezegd, kan je hier de verdraaiing in het verhaal van Adam en Eva herkennen waar God de hoedanigheid van boosdoener krijgt opgelegd.

De strategie van het ego is dus:
-          Dat je gezondigd hebt tegenover God,
-          Dat de schuld omwille wat je gedaan hebt je overweldigd en om straf vraagt,
-          Met als gevolg de angst voor de vergelding voor deze misstap.

(wordt vervolgd)

Illustraties zijn eigen creatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten